Folie

Wat bepaalt het maximale glanseffect / spiegeleffect van de metal folie?

De belangrijkste factor is het papier waarop de ‘inline cold foil’ techniek toegepast wordt. Inline cold foil wordt altijd toegepast op een gestreken papiersoort. Hoe glanzender en/of meer gestreken de papiersoort is, hoe hoger het glanseffect van de folie en dus hoe groter het spiegel- of metaleffect. De hoogste glans wordt bereikt op gesatineerd MC of andere hoogglanzende papiersoorten. Voor onze combinatievorm flyers/visitekaartjes/... gebruiken wij steeds een tweezijdig gestreken sulfaatkarton, afgewerkt met een mat lak.



Hoe moet ik mijn bestanden aanleveren?

We hebben een handig document gemaakt “how to cold foil’ dat je hieronder kan downloaden of kan opvragen via email. De basisaanlevering is een hoge resolutie PDF opgemaakt in 4 kleuren + een 5de kleur (voor de folie) en met de nodige afloop.



Kan ik een proef krijgen van mijn ontwerp?

Op wekelijkse basis maken we echte ‘inline cold foil’ persproeven aan een interessant tarief. Contacteer ons voor de voorwaarden.

Kan cold foil / metal uitgespaard worden toegepast?

Eén van de grote voordelen van “inline cold foil’ is de mogelijkheid om de folie selectief toe te passen. Dit kan zeer nauwkeurig en zeer gedetailleerd gedaan worden. Onze brochure toont daar talrijke mogelijkheden van. Het basisprincipe: met de eerste druktoren wordt er een ‘lijminkt’ gedrukt waaraan de folie zich hecht. Vermits die lijminkt heel fijn kan gedrukt worden zijn dunne lijntjes, structuren en kleine lettertypes in folie perfect haalbaar. Op de plaatsen waar geen lijminkt is gedrukt wordt de folie automatisch uitgespaard. Na het hechten van de folie volgt de CMYK bedrukking en de lak.



Is folie krasgevoelig?

Folie is niet speciaal krasgevoeliger. Wel is het zo dat eventuele krassen veel meer opvallen in de folie, door de breking van het licht op het ‘metalic’-oppervlak. Bij onzorgvuldig gebruik van drukwerk met ‘cold foil’ kunnen krassen sneller zichtbaar zijn dan bij klassiek drukwerk. Onder onzorgvuldig gebruik verstaan we bijvoorbeeld transport of verzending van drukwerk waarbij de foliezijde voordurend tegen ander drukwerk aanschuurt en zo zichtbare krassen/beschadingen veroorzaakt.

Kan ik ‘inline cold foil’ / metal druktechniek toepassen op ongestreken papiersoorten of enveloppen?

Neen. Het is niet mogelijk om deze techniek toe te passen op offsetpapiersoorten en ongestreken kartonsoorten. De bedrukking van enveloppen is enkel mogelijk op aanmaak. Dan worden er drukvellen met inline cold foil gedrukt en nadien worden daar enveloppen van gemaakt. Is hoofdzakelijk interessant voor hogere oplages en is enkel te realiseren voor enveloppen die gemaakt zijn van een gestreken papiersoort.

Bestaan er verschillende (kleuren)folies?

Ja, er gestaan verschillende folies (rainbow, holografisch,...), maar voor de combinatievorm werken we met de ‘basis’ zilverfolie. Aangezien zilver een eerder neutrale kleur is kunnen bijna alle metalic effecten (ook goudtinten) bereikt worden door de CMYK-bedrukking op dit zilver. Wit bekomt men dan door de folie plaatselijk uit te sparen (dus het witte papier te laten zien), diep zwart is ook te bereiken door uitsparing en het zwart op het uitgespaarde gedeelte te drukken.

Kan ‘inline cold foil’ toegepast worden in rasters / percentages?

Ja, wanneer het om onbedrukte folie gaat. Vermits er in de eerste druktoren met een ‘lijminkt’ gedrukt wordt, kan die ook in een percentage toegepast worden. Dat percentage lijminkt haalt dan slechts een gedeelte van het foliemateriaal van de rol zodat er een oppervlak onstaat dat bestaat uit kleine glinsterende folie-deeltjes. In onze brochure vind je daar een voorbeeld van. Neen, wanneer dat foliepercentage / folieraster nadien nog bedrukt wordt met CMYK. Wanneer een folieraster bedrukt wordt met CMYK, zijn de resultaten onvoldoende stabiel bij oplages van 300 vel en meer en komt er een soort afzetting / ophoping op de drukvellen. Daarom dat we het gebruik van een folieraster afraden wanneer er overheen gedrukt moet worden. In bepaalde brochures of voorbeelddrukwerk kan je wel nog een bedrukt folieraster toegepast zien. In nieuwe opdrachten wordt dit —gezien de grote complexiteit en instabiliteit op de drukpers— niet meer toegepast. Bij toepassing van folie-percentages is het dus raadzaam om ons een bestand ter controle aan te bieden vooraleer de drukopdracht aangevangen wordt. We geven je graag advies om een optimaal resultaat te krijgen.

Welke inktbezetting mag ik voorzien om op de folie te drukken?

De folie wordt bedrukt met CMYK-inkten die speciaal aangepast zijn om een goede hechting te hebben op kunststof en folie-ondergrond. Vermits die bedrukking onmiddellijk “inline” gebeurt, gaat er bovendien een dispersielak overheen die het bedrukte foliegedeelte beschermt. Na een droogtijd van +/- 12u kunnen bedrukte vellen verder afgewerkt worden. De hechting en de droging van de bedrukking is ook afhankelijk van de inktbezetting op het folie-oppervlak. Er mag maximaal 250 % CMYK inktbezetting zijn op de folie - dus los van de 100% lijminktbezetting (dus 100% folie).

Concreet voorbeeld: 100 % lijminkt (5de kleur) = een volledig zilverfolieoppervlak. Over dit zilverfolieoppervlak volgende bedrukking: C 100 - M 15 - Y 85 - B 25 = 225 % -> inktbezetting OK

100 % lijminkt (5de kleur) = een volledig zilverfolieoppervlak. Over dit zilverfolieoppervlak volgende bedrukking: C 100 - M 90 - Y 85 - B 50 = 325% -> inktbezetting niet OK.

U heeft nog geen bestanden opgeladen

Weet u zeker dat u wilt doorgaan

Doorgaan Annuleren Sluiten